Barbequecommissie


Al langer dan een kwart eeuw is in Blessum de Barbecuecommissie actief!

Het was in het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw dat de dorpsbarbecue bedacht werd. Ook in Blessum zien de inwoners elkaar niet elke dag.
Bijpraten onder het genot van een drankje en een op de barbecue zelf klaargemaakt stokje of lapje vlees is dan plezierig. Ook nieuwe dorpsgenoten raakten zo snel thuis. De eerste Blessummer barbecue vond plaats in de boomgaard van Jan en Froukje de Boer, bij stralend zomerweer.
Tot laat in de nacht werden met gitaar begeleiding oud-vaderlandse en Friese liederen gezongen. Knoertgezellig. Dat is de Barbecue nog steeds. In voorkomende gevallen werd voor het volgen van beslissende wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal een enorm scherm aangerukt.
Er waren jaren met kinderspelen voor de kleinsten, waarbij ook pake’s meededen aan het touwtrekken. Zelfs kon tijdens één van onze barbecue’s in een agrarisch getint zwembad (strobalen en landbouwplastic) worden geplonst.

Een fiks deel van de Blessumers meldt zich elk jaar trouw voor deze inmiddels gewortelde traditie. D
e datum (meestal de zaterdag voor aanvang van de bouwvak) wordt bepaald tijdens de jaarvergadering van Dorpsbelang, waar de commissie ook trouw verslag uitbrengt. Locatie van het gebeuren varieert, maar Blessum heeft de beschikking over de nodige gezellige erven waar particuliere picknicktafels of de oude tafels uit de kerk uitnodigen tot genoegelijk samenzijn buiten, en waar bij regen het feest overdekt kan worden voortgezet.

En wat zo bijzonder is, deze Blessumer ontmoetingsavond is regelmatig het startsein gebleken voor andere initiatieven binnen onze kleine gemeenschap.

Waarin een klein dorp groot kan zijn.

De Blessumer Barbecuecommissie:

Baukje Miedema
Geert Geertsma
Leonie Bouma-de Groot
Petra van den Heuvel