Pelgrims overnachten in Mariakerk

Posted By Jeroen on aug 21, 2020 | 0 comments


Afgelopen weken heeft een aantal pelgrims geslapen in de Mariakerk in Blessum. Van één refugio, Ben Teunissen, kregen we foto’s en tekeningen én een persoonlijk relaas. Je lees en bekijkt het hieronder.


De eerste zal (zeker niet) de laatste zijn!

Vandaag, 7 augustus 2020, zal ik op mijn wandeling over het St.Odulphuspad overnachten in het Mariakerkje van Blessum. Als ervaren pelgrim boeide me de Brabantse monnik Odulphus die zich geroepen voelde om in de negende eeuw de inwoners van Friesland te kerstenen. Maar ook vond ik het interessant dat de stichting Alde Fryske Tsjerken samen met de stichting Santiago aan het Wad langs deze route enkele kerken heeft opengesteld en pelgrims de mogelijkheid biedt er te overnachten.

Dus contact gezocht met de ‘hospitalero’ van deze ‘refugio’ in Blessum, Jetty van der Kamp. Natuurlijk was ik van harte welkom, ik kreeg zelfs een aanmoedigingsappje om hen op te zoeken in hun tuin. Na een gezellig welkom bracht Jetty me naar het kerkgebouw, vlakbij hun huis. Het veldbed stond al klaar, de keuken, toilet zagen er pico bello uit, en buiten stond een pcknickset, waaraan ik mijn meegenomen maaltijd verorberde én dit verslag schreef. Toen het schemerde en ik mijn bed op zocht, was ik onder de indruk van de stilte en de sfeer in het kerkgebouw. Het ontbrak er nog aan dat het oude orgel plots zijn volle klanken liet horen.

Na een uitgeruste nacht trok ik er de volgende morgen vroeg weer op uit, over het prachtige St.Odulphuspad richting Wommels. Natuurlijk liet ik een goede herinnering achter in het gastenschriftje. En een bedrag dat dit alles de moeite waard maakte. Mijn enthousiaste ervaringen zal ik zeker delen met anderen, want… de eerste zal zeker niet de laatste zijn.


Jetty van der Kamp: “Naast Ben Teunissen waren ook de andere mensen die overnacht hebben in de kerk heel tevreden en vonden het bijzonder en zijn erg enthousiast over de kerk en het dorp (en vooral de rust, ruimte en stilte).”

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.