Brieven van onderduiker Bert Heilbron

Posted By Jeroen on mrt 14, 2021 | 0 comments


Enkele jaren geleden kwamen enkele dorpsgenoten toevallig in contact met Hans Christiaan Heilbron. Zijn vader, Bert Heilbron, verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog als jonge onderduiker in Blessum. Hans Christiaan had enkele brieven van zijn vader aan zijn ouders in zijn bezit die hij in die tijd schreef. Hij gaf toestemming deze op de website te plaatsen. Tevens stuurde hij een foto van zijn vader op het Friese paard Friso.

De brieven, twee in totaal, zijn allebei geschreven op 18 april 1945, enkele dagen na de bevrijding. Een citaat uit één van de brieven:

Het was zondagmorgen 15 April dat de 1e Canadese tanks en motorrijtuigen Leeuwarden binnen jaagden en het was eigenlijk pas op de morgen van 17 April dat het pas goed tot me door wou dringen dat we vrij waren. Lieve Vader en Moeder misschien hebt U het wel geweten misschien weet U het ook nog niet maar in ieder geval we kunnen nu wel schrijven waar we altijd in Friesland geweest zijn. Het is in een heel klein dorpje genaamd Blessum op een afstand van 7km ten Westen van de hoofdstad van Friesland, “Leeuwarden”. Bij L. en J. Mollema, van beroep Veedrijvers. Later of al gauw misschien zullen we alles en alles hopelijk we helemaal vertellen. Blessum ligt aan een weg die dood loopt en is behuisd met een kleine 40 huisgezinnen. We kennen hier iedereen en allemaal kennen ze hier ons ook.

Brief 1: origineel en uitgetypt

Brief 2: origineel en uitgetypt

Bert Heilbron op het Friese paard Friso.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.