Make a Wish: Berdine Attema heeft een droomwens in vervulling zien gaan


Een verslag van deze mooie dag:

Taxi bij De Klinze
Berdine weet bijna van niets. Ze wordt gewoon naar school gebracht, maar dan komt in Blessum op de boerderij waar ze woont een taxi versierd met prinsessenstickers en Berdine’s naam er op. Chauffeur Niels vraagt of vader en moeder en broer Auke en zus Wietske mee gaan. Dan gaan we Berdine en Saakje van school halen. In Blessum hangen de vlaggen uit bij de huizen. Wij vragen ons af of dat ook voor Berdine is. Een bord brengt duidelijkheid: Ja, ze zijn voor Berdine.

Wij weten niet waar de reis naar toe gaat. Wij vertrekken met het hele gezin uit Deinum en de hele school zwaait ons uit. Aukje en Boukje en de cameramannen Tim en Sieger rijden achter ons aan. Wij proberen van Niels wat los te krijgen waar de reis naar toe gaat , maar dat lukt ons niet. Niels rijdt ons naar landgoed De Klinze in Aldtsjerk . We nemen plaats in een luxe kamer wat veel weg heeft van een paleis als je naar de versieringen tegen het plafond kijkt .

Wij krijgen drinken aangeboden en worden gefilmd en gefotografeerd. Dit maakt het erg bijzonder en spannend. Gert Jan heeft ons ontvangen. Hij is de beheerder van ”De Klinze”. Wij mogen alle deuren openen die niet op slot zitten zegt hij. Dit heeft Auke goed onthouden want die heeft dan ook alle deuren geprobeerd. Berdine krijgt beneden, in een goed verwarmde omgeving, een schoonheidsbehandeling en wordt prachtig opgemaakt in de beautysalon. Ze krijgt een echte suikerspinroze jurk aangemeten van Aukje en Baukje. En er komt speciaal een kapster om haar haar te doen.

De koetsrit
Ze is nu helemaal een prinses en ook Wietske en Saakje zijn mooi opgemaakt. Tijd voor pauze want best vermoeiend voor Berdine om als prinses aangekleed te worden. We gaan in de eetzaal wat eten, Saakje heeft soep besteld en Berdine krijgt warme thee met warme melk, want haar voeten plagen haar wat met een kramp die er ’s nachts al was ingeschoten. De mevrouw uit de beautysalon wil nog wel even langs komen om haar voeten te masseren.

Na het eten van twee warme croissants komt er een imitatiekoets van rond halverwege de 19e eeuw met twee Friese paarden voorrijden. In de 19e eeuw had men nog geen rubberluchtbanden, maar het was hoe dan ook erg leuk . Er wordt door de Leeuwarder Courant een mooie foto gemaakt van Berdine in de roze jurk voor de koets . Dat levert een paar dagen later nog veel leuke reacties op.

De tocht met de koets gaat beginnen dat is erg indrukwekkend, en bovendien een kans om even in te dutten. Ze heeft ook nog een hele mooie deken mee gekregen. Zo is Berdine straks uitgerust voor de volgende verassingen. En gelukkig is de kramp over. Veel mensen zwaaien naar de koets met twee menners bovenop. Daar zitten ook Auke, Wietske en Saakje. Ouders en Berdine zitten in de koets, en later ook Auke . Na een tocht door de omgeving komen we terug bij De Klinze.

Op de bowlingbaan
Het duurt niet lang voordat de versierde taxi gasten bij Berbine komt brengen: Rutmer, Jildou en Janna. Als moeder binnenkomt en Berdine vraagt: “heb je gasten, prinses?”, krijgt Berdine een spontane lachbui. Ze ziet er erg gelukkig uit, of kwam die slappe lach van de struikelende Auke?. Wij gaan met z’n allen naar de bovenzaal. Hier staat de echtgenoot van Gert Jan klaar om met de kinderen en Auke en Wietske cupcakes te maken. Dit vinden de meisjes en zelfs de jongens erg leuk om te doen. Bij binnenkomst mochten we direct al even proeven van lekkere minicakejes met gekleurde slagroom. Die lusten we allemaal wel!

Alleen de grote zaal met ook weer prachtige plafondversieringen maakt al veel indruk. Dan weer naar beneden. Er worden nog foto’s gemaakt op de trap, en Berdine krijgt nog een heel mooi kussen cadeau met haar naam en een paard erop geborduurd. Met een handdoek en een voetbad van Gert Jan nemen we afscheid van de gastvrijheid van De Klinze en worden we opgehaald in een knalroze limousine.

Tijdens de rit worden K3-clips gedraaid op de tv en drinken we kinderchampagne. We komen aan bij De Grote Keizer. Daar kunnen de meisjes nagels verven, de jongens en mannen mogen ook trouwens. Dit ziet er ook weer heel erg leuk uit. We kunnen ook bowlen, erg leuk. Dan gaan we met elkaar eten aan een hele lange tafel. Er is lopend buffet. Iedereen heeft het naar zijn zin en ook de snoep en de ijsjes worden ontdekt door de kinderen.

K3
Dan is het tijd om naar huis te gaan in de limo. We maken nog een ommetje, anders is het zo kort. Wietske vind het geweldig om naar de mensen te roepen door het opengedraaide raampje. Ze wil iedereen jaloers maken. Ddit overkomt je natuurlijk niet zo vaak: in een roze limo rijden. Als we dan in Blessum aankomen staan de bewoners naar ons te zwaaien. Thuis op de boerderij, waar het meestal heel rustig is, staan heel veel mensen Berdine te verwelkomen: mensen van school, familie, Deinumers, Boksumers, Blessumers. Dit had niemand verwacht, wat een verassing.

Een week voor Berdine’s wensdag heeft Berdine met Janna en Jildou in Beetsterzwaag in een echte muziekstudio een opname gemaakt van een dvd van de clip De drie biggetjes van K3. Er is een echte clip gemaakt met beelden van de drie meisjes in de studio met speciaal gemaakte K3 jurken en ook beelden van de wensdag zijn er in verwerkt. Deze dvd is uitgereikt door acteur/regisseur Steven de Jong in de Holland FM studio in De Grote Keizer op zaterdag 22 september. Ook werd het live uitgezonden op HOLLAND FM 104.7.

Alle vrijwilligers, organisatie, Make A Wish Foundation NL, cameramannen, personeel van De Klinze, kapper, nagelstudio, Studio Beetsterzwaag , personeel De Grote Keizer, chauffeurs, juf Lia, school “de rank”, beautysalon, Aukje en Boukje, menners van de koets en iedereen die we vergeten zijn: Bedankt, het kon niet beter, mooier, en het kwam bij iedereen uit het hart .

Ga zo door want dit hebben ernstig zieke kinderen echt verdiend.

Bedankt namens Fam. Attema